Сряда, 23 Юни 2021, Как да напазаруваме полезна риба, без да обираме банката
/04 Април 2014, 15:45/Видяно: 1741/

Как да напазаруваме полезна риба, без да обираме банката
Това рибата е голяма работа. В интернет всякакви гурута по хранене и експерти по диетология се избиват да спорят коя е най-здравословната диета, коя храна ще ви излекува от рак и коя ще ви докара инфаркт, но стане ли дума за риба, всички мълчат и кимат одобрително.

Изследванията показват, че консумацията на риба е полезна, личният опит го потвърждава, наблюденията върху най-дълголетните жители на тази планета демонстрират, че почти всички те приемат риба под някаква форма. Може и да е заради богатото съдържание омега-3, може да е заради бедното съдържание на други мазнини, но ед
но е сигурно - да се яде риба е хубаво.

Ето защо в днешната статия ще се спрем на три начина да ядете повече богата на есенциални мастни киселини риба (въпросните омега-3), без да се разорите до просешка тояга. По принцип повечето хора са на мнение, че най-добрите източници на този тип мазнини са супер недостъпни, защото се сещат за безспорно скъпи риби като сьомгата, но ей сега ще видите, че не е точно така. Хайде на пазар за:

1. Глави от сьомга

Колко струват? Между 2 и 4 лева за килограм.

Откъде да купя? От всеки по-голям рибарски магазин или от рибарските щандове на супермаркетите.

Какво да ги правя? Сварете ги, обезкостете ги и ги направете на рибена чорба по вашата любима рецепта или на рибен пастет с чесън, копър и сметана.

Колко е полезно? В 100 грама сьомга има 2,5 грама омега-3 мастни киселини, което ще рече, че можете да задоволите седмичните си потребности с 280 грама чисто месо или около 800 грама глави. С други думи, говорим за около 2,5 лева на седмица.

2. Филе от херинга

Колко струва? 7-8 лева за килограм охладено филе.

Откъде да купя? Намира се в рибарските магазини по Женския пазар и на рибарските щандове на някои супермаркети.

Какво да го правя? Най-бързият начин се нарича сельодка или маринована херинга. Маринатата се приготвя от оцет, захар и подправки (бахар, дафинов лист, черен пипер, карамфил, канела, синап и др). Тази смес се кипва на котлона и с нея се залива нарязаното и наредено в буркан филе (за предпочитане в компанията на полумесеци червен лук). След два дни престой в хладилника е готово за консумация.

Колко е полезно? В 100 грама филе от херинга има 1,7 грама омега-3 мастни киселини, което ще рече, че можете да задоволите седмичните си потребности с 410 грама от него. Това са около 3,2 лева на седмица.

3. Пушена скумрия

Колко струва? Между 10 и 14 лева за килограм.
Откъде да купя? От специализираните рибарски магазини или от големите супермаркети.

Какво да ги правя? Яжте я директно или я обезкостете и разбъркайте със заквасена сметана (майонезата е по-вкусен, но и по-калоричен вариант), копър и кисели краставички.

Колко е полезно? 100 грама скумрия съдържат около 2,7 омега-3 мастни киселини. Ще ви трябват около 260 грама, за да задоволите седмичните си потребности от омега-3, което са около 3 лева. Това е и най-пестящият време вариант.


» КОМЕНТАРИАбонирайте се!

Моля добавете Вашият е-мейл.
/ПОД РАЗРАБОТКА/

Digital Newsletter

За да се отпишете, моля кликнете тук »