Петък, 29 Март 2024, 



Краставицата - една от най-ценните храни при ЗАТЛЪСТЯВАНЕ!
/12 Април 2014, 22:32/Видяно: 3397/

Краставицата - една от най-ценните храни при ЗАТЛЪСТЯВАНЕ!Краставицата е популяр­на от незапомнени време­на благодарение на вкусо­вите си качества. В Индия отглеждали краставици ня­колко хилядолетия преди новата ера.

Добре е била известна на древните егип­тяни и гърци. В европейс­ките страни, а по-късно и в България се разпространи­ла отпреди 2000 години.

Краставицата съдържа вода, белтъчини, въглехид­рати, захари и целулоза. Тя е добър източник на минерални ве­щества като калий, калций, магнезий, натрий, фосфор. Съ­държа още витамин С, витамините B1 и В2, провитамин А.

Витамините са кон­центрирани повече в кората, затова,
който има здрав стомах, може само да ги измива много добре и да не ги бели. Краставица­та е ценна храна поради високото си съдържание на и мнерални соли и мик­роелементи. Тя действа ос­вежително и диуретично. Ниската й калоричност, бо­гатото целулозно съдържа­ние и разнообразният ми­нерален състав я правят ценна храна при затлъстя­ване или за хора на диета.

Краставицата е била ви­наги предпочитан зеленчук както за прясна консума­ция през пролетта и лято­то, така и през зимата и есента под формата на различни туршии.




» КОМЕНТАРИ



Абонирайте се!

Моля добавете Вашият е-мейл.
/ПОД РАЗРАБОТКА/

Digital Newsletter

За да се отпишете, моля кликнете тук »