Петък, 26 Април 2024, 



Черно море остана без риба! Замърсяването е привлякло хищни медузи!
/03 Април 2014, 15:59/Видяно: 7266/



Черно море е на път да стане мъртво, алармират наши и чужди експерти. Скумрия вече няма, драстично намаляват запасите от цаца, карагьоз, кефал, лефер и паламуд, сочат данни на Института по океанология към БАН, цитирани от в. "Телеграф".

Рибарите масово се оплакват, че все по-често вадят празни мрежи. Основна причина за това е замърсяването на водата. Преди време ООН предупреди, че морето ни може да е първото, в което животът ще загине вследствие на човешката дейност. За по-малко от 50 г. общото количество на рибните запаси се е стопило 100 пъти.

Основна причина за негативната
промяна е замърсяването на водата. Нечистотията привлича като магнит вид медуза, която унищожава хайвера, личинките, малките рибки и организмите, с които се хранят. Така постепенно първо изчезват дребните екземпляри като прословутата цаца. Уловът й за последните 30 г е намалял близо 60 пъти. За по-малко от 50 години общото количество на рибните запаси се е стопило 100 пъти.

С всяка година средната големина на рибките в пасажите е все по-малка, защото младите екземпляри не могат да се развият и да пораснат, обяснява специалистът от Института по океанология към БАН във Варна Виолин Райков. Така е и при хищниците, които се хранят с по-дребните видове - недостигът на храна намалява популацията на сафрида, на лефера и паламуда, които са пасани риби. Лавракът, който е самостоятелен хищник, морският вълк-единак, също е засегнат от кризата. И при него малките рибки нямат възможност да пораснат.

Уловът в Черно море е намалял драстично, като някои от видовете риба са с икономическо значение, коментира ситуацията и зам.-директорът на Института по рибни ресурси, гл. ас. д-р Елица Петрова.

Изливат химически тоалетни във водата. "С очите си във виждал как се изхвърлят в морето отпадъци от т.нар. химически тоалетни. Това трови всичко наоколо", разказа дългогодишният рапанджия Пламен Костов-Даскала от Варна.

Фекалии се изливат във водата и при претоварването на пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци", разчетена в миналото за капацитет от 30 000 туристи- С новото строителство този капацитет бе неколкократно увеличен. Минаха преди година-две с по един акт и оправиха заустването на отпадните води пред комплекса, но отровата си изтича в морето, коментира Пламен Костов. Изхвърлените в морето химикали унищожават всичко живо и вече от Златните до Бяла почти няма миди, коментират леководолази, които имат преки наблюдения от рухването на екосистемата в морето ни. Липсата на мидите, които са филтъра на морето, показва голямата замърсеност на водата Оттам и рапанът, койт се храни с тях, не може да развива, защото няма хранителна среда.

Даскала обяснява, че замърсяването на морето има няколко ефекта. Първо поглъща кислородът във водата, вследствие на което настъпва масов мор. Второ - прозрачността на водата намалява до такава степен, че лъчите не могат да проникнат и водораслите умират. Трето - отделят се отровни вещества, силно токсични за всички органими и заради това се образува токсична тапа.

Цъфтежът на водораслите в Черно море е установен още през 1948 г. от зоолога Александър Вълканов. Проблемът е, че в последно време той се наблюдава по няколко пъти за една година, вследствие на което умират всички червеи, личинки, риби и други микроорганизми, обяснява още морския вълк. Обикновено за възстановяването на крайбрежната система са необходими от 5 до 15 г. Но при цъфтеж три пъти годишно това е изключено, дори нещо да успее да оцелее, при следващия цъфтеж умира от ново, твърди Костов.


» КОМЕНТАРИ



Абонирайте се!

Моля добавете Вашият е-мейл.
/ПОД РАЗРАБОТКА/

Digital Newsletter

За да се отпишете, моля кликнете тук »