Четвъртък, 02 Май 2024, 



Обичате ли тъмен шоколад? Вижте с какво ни е полезен!
/07 Април 2014, 15:09/Видяно: 2813/

Обичате ли тъмен шоколад? Вижте с какво ни е полезен!Вече можете да го хапвате без да изпитвате вина, защото учените са открили, че той е много полезен.

Предишни изследвания са открили, че ежедневната консумация на тъмен шоколад намалява кръвното налягане и е полезен за сърцето. Сега учените са открили защо това се случва - и всичко се свежда до това как нашите вътрешности ферментират фибрите в какаовите зърна.

Изследователката Мария Мур, от Държавния университет на Луизиана, заяви: "Ние открихме, че има два вида микроби в червата: добри и лоши. Добрите микроби, като Bifidobacterium и млечно-киселите бактерии, пируват с шоколад
а. Когато ядете черен шоколад, те растат и го ферментират, произвеждайки съединения, които са анти-възпалителни." Това естествено формиране на противовъзпалителни свойства влиза в кръвния поток и помага за защитаване на сърцето и артериите от увреждане.

Лошите бактерии в червата, като Clostridia и някои щамове на Ешерихия коли (E.coli) задействат възпаление, което води до подуване на корема, диария или запек.

Екипът тествал три вида какао на прах – суровината, която се използва за производството на шоколад - в изкуствен храносмилателния тракт, състоящ се от поредица от модифицирани епруветки.

Какаото съдържа така наречените антиоксиданти полифенолни съединения, като катехин и епикатехин, както и малко количество диетични фибри. Двете съставки се смилат и абсорбират слабо, но се обработват лесно от добрите бактерии в дебелото черво.

Черният шоколад съдържа високо съдържание на какао, което увеличаване на този процес.

"В нашето проучване установихме, че влакното е ферментирало и големите полифенолни полимери се метаболизират до по-малки молекули, които се абсорбират по-лесно", каза д-р Джон Финли, който е ръководител на екипа от Луизиана. "Тези малки полимери проявяват противовъзпалителна активност. Когато тези съединения се абсорбира от тялото, те намаляват възпалението на съдовата тъкан, което намалява риска от инсулт в дългосрочен план.”

Комбинирането на какао с пробиотици - несмилаеми хранителни съставки, които стимулират развитието на бактерии - има вероятност да засили процеса, който дава ползотворни резултати, каза д-р Финли.

"Когато поглъщате пробиотици, популацията на полезните чревни микроби се увеличава и унищожава всички нежелани микроби в червата, като тези, които предизвикват стомашни проблеми", добави той.

Пробиотиците се намират в храни като суров чесън, сурови пшенични трици, и варено пълнозърнесто брашно, и са особено богати в суров корен от цикория. Те могат да бъдат приемани и чрез хранителни добавки.

Комбинирането на тъмен шоколад с плодове като нар също може да повиши тези ползи, каза д-р Финли.


» КОМЕНТАРИ



Абонирайте се!

Моля добавете Вашият е-мейл.
/ПОД РАЗРАБОТКА/

Digital Newsletter

За да се отпишете, моля кликнете тук »