Петък, 10 Юли 2020, Майка-биохимик излекува детето си от аутизъм
/24 Март 2014, 15:17/Видяно: 10952/

Майка-биохимик излекува детето си от аутизъмБиохимикът Катрин Рийд (Katherine Reid) от Сан Франциско е намерила инструмент, който в някои случаи свежда до минимум симптомите на аутизъм при деца - диета, която изключва натриев глутамат, съобщава Fox News.

Нейните заключения са на базата на анализ на невробиологични изследвания и личен опит: на дъщеря и на две години е поставена диагноза “аутизъм”, сега е на седем години и, според учения, проявите на болестта “напълно са изчезнали”.

Диетата, за която говори за д-р Рийд, е различна от тези, които са били известни до сега. Според нея от храната на дете с аутизъм трябва да
бъде изключено само едно химическо съединение – хранителната добавка за усилване на вкуса, мононатриев глутамат (други имена – E 621, E 631, хидролизиран растителен протеин).

“В организма има рецептори за глутамат, който възбужда  нервните клетки, и той е необходим, но само в определено количество - казва Рийд. - Много разстройства на нервната система, като аутизъм, могат потенциално да бъдат свързани с дисбаланса на потребление на глутамат”.

Според нея 95% от преработените храни съдържат натриев глутамата, обаче, производителите имат право да не посочват наличието му, ако съдържанието не надвишава определено ниво.

Въпреки че в момента няма никакви данни, научно подкрепящи теорията на Рийд (глутаматната хипотеза за аутизъм, обаче, вече съществува), биохимикът вярва, че е върнала към нормално състояние седемгодишната си дъщеря Брук, което е ясно доказателство за верността на тази идея. Когато детето е на две години, Катрин и нейния съпруг, клетъчен биолог забелязват признаци на аутизъм: диви истерии, които продължавали в продължение на няколко часа, стереотипно поведение, трудности в общуването и обучението, както и проблеми с червата.

Данните от изследването показват, че детето има средна степен на аутизъм. “Тя живееше в някакъв собствен свят – споделя майката на Брук. – Нейните действия се повтаряха, тя показвапе признаци на невроза с натрапчиви състояния и започваше да крещи истерично, ако я водех у дома по друг път, а не по обикновения”.

Веднъж Рийд се натъкнала на статия за ролята на глутамата в организма: това съединение е необходимо за предаване на импулси между невроните и клетките от други тъкани, то е включено в познавателните процеси на мозъка, но излишъкът на глутаминова киселина може да предизвика различни неврологични разстройства.

Затова Рид изключила от храната на детето всички продукти, съдържащи мононатриев глутамат, и според нея “симптомите на аутизъм изчезнали напълно”. Постепенно детето станало по-социално адаптирано, у него изчезнало напълно стереотипното поведение и се подобрила координацията.

След като Рийд видяла резултатите от прехода към свободна от глутамат диета с дъщеря си, тя основава организация с нестопанска цел, Unblind My Mind, изучаваща ефекта на храната върху мозъка. Според нея, у 74 от 75 деца, с които е работила в рамките на организацията, е настъпило значително подобрение.


» КОМЕНТАРИАбонирайте се!

Моля добавете Вашият е-мейл.
/ПОД РАЗРАБОТКА/

Digital Newsletter

За да се отпишете, моля кликнете тук »