Събота, 27 Юли 2024, 



7 Шокиращи факта за кафето, които не всеки знае!
/13 Ноември 2014, 00:19/Видяно: 6270/

7 Шокиращи факта за кафето, които не всеки знае!1. Сутринта не е най-доброто време да пиете кафе!
Тялото ни се ръководи от нашият биологичен часовник. Когато се събуждаме, този часовник активира нивата на кортизол в организма. Това е стероиден хормон, който помага на глюкозата да стигне до мозъка. Кофеинът повишава нивото на кортизола, а при надвишаване на нормалните стойности организма ни изпада под напрежение. Именно заради това явление, кортизола още се нарича хормон на стреса!

2. Кафето е по-полезно отколкото си мислите.
Освен кофеин, кафето съдържа и антиоксиданти. Те от своя страна се борят с т.нар. своб
одни радикали в човешкият организъм. Кислородните свободни радикали са много опасни, защото ускоряват процеса на стареене и възпаленията, също така предизвикват умирането на самите клетки и в редки случаи дори могат до доведат до ракови образувания!

3. Кафето е много вредно в големи дози!
Пиенето на чаша кафе или повече пъти на ден може да повреди организма ви сериозно. Влияе негативно върху нивата на холестерола, има отрицателен ефект върху водния баланс на организма и повишава кръвното налягане!

4. Има значение какво кафе пиете!
Най-популярното кафе по света е еспресото. То съдържа най-много кофеин. Кафето с най-ниски нива на тази съставка т.нар. Шварц. Инстантното кафе минава през най-голяма обработка преди да стигне до рафта в кунята ви. Много често по време на сложният процес се губят основните съставки и за това някои от производителите предлагащи по-евтин продукт слагат допълнителни изкуствени съставки, които са много вредни. Горещо ви препоръчваме да погледнете съставките на популярното в България 3в1. Ще останете удивени от факта какъв е съставът му. От неофициални тестове става ясно, че именно този вид кафе повишава кръвното налягане повече, от нормалното!

5. От кафето ставаме по-весели!
Топлата напитка повишава настроението на консуматорите му. Това се дължи на допамина. Именно тази съставка води до пристрастяване.

6. Кафе вместо аспирин.
Доказано е, че кафето се справя по-добре с мускулните болки от аспирина. Именно това е причината много бодибилдъри да пият кафе след тежка тренировка. То помага на мускулите да се възстановяват по-бързо!

7. 160 долара за чаша кафе ?!
Най-скъпото кафе в света се нарича Kopi Luwak и се "произвежда" в Индонезия. То се преработва в стомашният тракт на цибетката - малък бознайк, хранещ се с кафеени черешки. Фермери събират зърната от фекалите на животното и от тях произвеждат кафето. На година се добиват няколко тона кафе!


» КОМЕНТАРИ



Абонирайте се!

Моля добавете Вашият е-мейл.
/ПОД РАЗРАБОТКА/

Digital Newsletter

За да се отпишете, моля кликнете тук »