Вторник, 12 Ноември 2019, БАНАНИТЕ - Лек срещу безсъние!
/12 Април 2014, 22:17/Видяно: 1586/

БАНАНИТЕ - Лек срещу безсъние!Каква е тайната, за да спите здраво 7-8 ча­са? Просто отидете в кухнята и хапнете поне ед­на от следните 10 храни.

Те помагат за отпускане на мускули, спасяват от тре­вожните мисли, успокоя­ват и стимулират отделя­нето на „приспиващите" хормони - серотонин и ме-латонин.

Според специа­листи става ду­ма за:

• Бананите - те са истинско приспива­телно в обелка. Освен че ще ви изпълнят с мелатонин и серотонин, съдържат и магнезий, който отпуска мускулите.

• Чай от лайка

Той е отдавна познат лек срещу безсъние. Успокоя­ва изтощеното тяло и не­спокойния ум
.

• Топло мляко

Съдържа незаменимата аминокиселина триптофан. Това е вещество, кое­то се превръща в серото­нин и мелатонин, щом по­падне в организма. Мляко­то действа благотворно и при депресия, хронична болка, мании и др. Има и психологически ефект -спомен от ранното детство и бебешката бутилка, която е означавала: Спокойно, всичко е наред! Добре е да го пиете с мед и канела.

• Мед

Лъжица мед в билковия чай или в топлото мляко и хайде в леглото. Малкото глюкоза в меда ще „заповя­да" на мозъка ви да спре производството на орексин. Това е наскоро открит невротрансмитер, който засилва еуфорията и ни държи будни. А вечер по­добен „приятел" не ни тряб­ва.

• Картофи

Малко печени картофки няма да натежат на стома­ха ви. Напротив, те ви спа­сяват от киселините, които могат да попречат на с­вояването на „приспива­щия" триптофан.

• Овес

Той е източник на сън. „Вика" мелатонина и затва­ря клепачите ви. Може да хапнете овесени ядки с мляко или нещо приготве­но с овесено брашно.

• Бадеми

Това са дарове за сърце­то. Шепа от тях водят дрям­ката като изтребители. Съ­държат едновременно ве­че известния триптофан, както и магнезий.

• Ленено семе

Когато животът стане сив и ви е криво, глътнете две чаени лъжички от тези здравословни малки се­менца. Те са пълни с омега-3 киселини, които са истин­ски еликсир за организма. Едва ли подозирате, че не­винното семе повишава на­строението. Така лошите мисли остават зад вратата на спалнята за следващия ден.

Пълнозърнест хляб

Малка препечена филий-ка в комбинация с чай с мед ще накара организма ви да се отпусне. Известно е, че пълнозърнестите храни по­нижават кръвната захар, като същевременно стиму­лират производството на инсулин.

• Пуешко месо

То е най-мощният източ­ник на триптофан. Не се тъпчете обаче с половин пуйка преди лягане. Трип-тофанът действа само ко­гато стомахът не е претъп­кан. В него трябва да има и въглехидрати. Така че пуешко с филийка пълно­зърнест хляб е идеалният вариант, за да спите не­пробудно.» КОМЕНТАРИАбонирайте се!

Моля добавете Вашият е-мейл.
/ПОД РАЗРАБОТКА/

Digital Newsletter

За да се отпишете, моля кликнете тук »