Сряда, 24 Април 2024, 



Потъмняване на устните – какви са причините?
/29 Март 2014, 23:16/Видяно: 2797/

Потъмняване на устните – какви са причините? Устните на пушачите често потъмняват с течение на времето. Ефектът, разбира се, е следствие от тютюнопушенето. Какво точно се случва? Пушенето има много драстични ефекти върху организма и тялото и един от най-забележимите е потъмняване на устните и кожата около устата. Това обикновено се дължи на редица причини.

Цигарите изобилстват от тютюн и катран. Самият катран има тенденцията да оцветява устните, зъбите и венците, придавайки им черно-син оттенък.

Топлината от цигарата и вдишаният пушек са друг фактор, който допринася за неприятното оцветяване. Когато цигарата се зап
али и започне пушенето, топлината засяга количеството меланин, което се освобождава. Меланинът е пигмент, който придава характерния за кожата цвят.

Колкото по-тъмна става кожата, толкова по-голямо количество меланин се освобождава. Една от най-важните му функции е да предпазва тялото от слънчевите лъчи и горещината. Поради тази причина, когато пушим, топлината от цигарата „отключва“ произвеждането на повече меланин в областта на устните, а като резултат те потъмняват. Друга вероятна причина е скъсване на капиляри. Те се намират точно под повърхността на устните и са склонни да се пукат, което също води до появата на черен оттенък.

Възможно е също така да има липса на кислород в кръвта. Тогава ефектът е синкави устни.


» КОМЕНТАРИ



Абонирайте се!

Моля добавете Вашият е-мейл.
/ПОД РАЗРАБОТКА/

Digital Newsletter

За да се отпишете, моля кликнете тук »